Missie en visie volledige versie
Missie
5 pijlers: Meer gezondheid, Betere toegang, Hoge kwaliteit, Efficiënt, Welzijn van zorgverleners.
In ons gezondheidscentrum stellen we de patiënt centraal en we zorgen voor meer gezondheid & welzijn in ons dorp Baarle. We streven naar een goede ervaring voor de patiënt. We verbeteren de gezondheid van kwetsbare groepen. We werken efficiënt en kostenbesparend. We promoten positieve gezondheid en gericht op preventie. We zorgen voor het welzijn van het team zorgverleners en we verbeteren continu de kwaliteit van zorg.
Visie
Warme zorg in een multidisciplinair gezondheidscentrum: het resultaat van grenzeloos samenwerken.
Interprofessionele samenwerking: Samen maken we het verschil!
In ons gezondheidscentrum voelen we de veranderingen in de maatschappij goed aan. Er zijn grote uitdagingen, waardoor we moeten inzetten op een sterk team, dat interprofessioneel samenwerkt in de praktijk en daarbuiten. Er zijn verschillende rollen en taken in dit team zorgverleners van huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, doktersassistenten, psycholoog en diëtist. Taakdelegatie is belangrijk: de juiste zorg op de juiste plaats. We leggen veel vertrouwen in de expertise van de zorgverleners en scheppen een positief werk en leerklimaat, ruimte voor initiatief en zelfontplooiing.
Taakdelegatie stelt ons beter in staat om een hoogwaardige kwaliteit van zorg te bieden aan een groeiende groep patiënten. Goede samenwerking en afstemming van taken binnen de praktijk staan borg voor efficiënte en toegankelijke zorg, voor nu en in de toekomst.
We blijven inzetten op laagdrempelige en persoonlijke zorg voor elke individuele patiënt. Samen met de patiënt bepalen we wat passende zorg is.
We investeren in de samenwerking met zorgverleners buiten de praktijk uit de eerste en tweede lijn en nemen een coördinerende rol op ons. We richten netwerken in en zetten kernteams op rondom de meest kwetsbare patiënten.
Onderwijs en Kwaliteit: Evidence Based Medicine in de lerende organisatie.
In ons gezondheidscentrum werken we met recente wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen en dat betekent maar één ding: levenslang blijven leren. We volgen scholing, intervisie, congressen in België en Nederland en stimuleren uitwisseling van deze informatie onderling. Er worden nascholingen georganiseerd op de praktijk, we ontvangen NHG-praktijkaccreditatie en de artsen en verpleegkundigen volgen individueel nog een uitgebreid accrediteringsprogramma.
Praktijkaccreditatie bestaat uit een omvangrijke set van kwaliteitsnormen waaraan onze praktijk moet voldoen. We gaan zorgvuldig om met klachten en incidenten in ons gezondheidscentrum.
Een belangrijke pijler in onze organisatie is dat we ook opleiden: huisartsen-in-opleiding (HAIO), verpleegkundigen, doktersassistenten. Daarnaast zijn er ook regelmatig stagiairs van de verschillende scholen en universiteiten.
Patiënt centraal, positieve gezondheid en preventie
Onze zorgverleners stellen de hele mens centraal en focussen niet alleen op ziekte of beperking. We kijken naar de persoonlijke doelen van de patiënt: wat geeft betekenis in uw leven, rekening houdend met individuele kenmerken en veerkracht. We helpen de patiënt om zelf regie te nemen in zijn of haar gezondheid. Samen met de patiënt bepalen we wat passende zorg kan zijn, maar we zetten ook in op preventieve zorg. Daarnaast wordt ook ingezet op populatie-gerichte zorg om de gezondheid van specifieke groepen patiënten te bevorderen.
Maatschappelijke rol: Dorpspraktijk met invloed
Basisgezondheidszorg moet voor iedereen in ons werkingsgebied beschikbaar zijn, het dient continue te zijn, dichtbij en betaalbaar. Om dit te realiseren zetten we in op een intensieve samenwerking binnen de eerste lijn in ons dorp. We nemen deel aan het lokaal overleg van de overheid, zoals de zorgraad en ondersteunen initiatieven vanuit het dorp. We geven en krijgen ook input van de huisartszorggroep Breda en huisartsenvereniging regio Turnhout.
De zorg moet betaalbaar blijven en als zorgverlener moeten we zorgvuldig afwegen wat de gevolgen zijn van behandelingen, onderzoeken en kosten die daarmee gepaard gaan.
Zorg dragen voor zorgverleners
Tot slot: Goede zorg kan alleen geleverd worden door gezonde zorgverleners. De kwaliteit van ons werk hangt nauw samen met de kwaliteit van leven. We moeten elkaar niet uit het oog verliezen. We streven naar open communicatie en geven elkaar ruimte om te ventileren, grenzen aan te geven en een goede werksfeer te creëren.